THE NATIONAL GALLERY

The project consists of the protection to existing laylight glass panels overlooking the Room 15 gallery, a crash deck is to be constructed over the laylight lantern roof internally and a fully weathered monoflexed temporary scaffold roof is constructed overhead so the roof structure above the lantern can be demolished and replaced with a new patent glazed roof and new Gable end roof structure.
Fully automated dim-out blinds sit over the patent glazing roof to protect the paintings within the gallery from sunlight. The existing laylight glass panels over the gallery are to be replaced with obscure polycarbonate UV panels.
The external walls to the new roof structure are insulated with Rocksheild coloured render.
A new mechanical extract system and new lighting is to be installed.
It is a very sensitive project with all the surrounding existing surfaces to be protected and the National Gallery is open seven days a week to the public.

  • Value:

    £360,000

  • Client:

    The Trustees of The National Gallery

  • Architect:

    Purcell

  • Quantity Surveyor:

    Gardiner & Theobald